Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ - ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ - Η ποίηση του λόγου συναντά την ποίηση της εικόνας.

"ΜΑΝΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ" ηχόραμα Σ.Σ., με απαγγελία Γιάννη Ρίτσου 3:30 λεπτά (1Α απόσπασμα)

 
Απόσπασμα από την καλλιτεχνική δημιουργία του Σαράντου Σακελλάκου, αφιερωμένη στη Μάνη και κατόπιν στον Γιάννη Ρίτσο, όταν το φθινόπωρο του 1986, ο ποιητής απήγγειλε, ειδικά για την δημιουργία αυτή στίχους της "Ρωμιοσύνης", που μαγνητοφωνήθηκαν και εντάχθηκαν στο έργο, με δική του επιθυμία. Δημιουργός του ποιητικού αυτού θεάματος, (ηχοράματος), "ΜΑΝΗ - ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ", είναι ο Σαράντος Σακελλάκος, εικαστικός φωτογράφος και δημιουργός, στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με πολλές δημιουργίες, που έχουν προβληθεί σε χώρους Τέχνης και Γραμμάτων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος τιμά τον Σαράντο Σακελλάκο με τη φιλία του. Συμμετέχει στο ηχόραμα "Μάνη - Λουλούδι από Πέτρα", απαγγέλοντας ειδικά για αυτή τη δημιουργία, στίχους από την "ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ". "...δεν υπάρχει νερό, μονάχα φως".... Με τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο, η συνάντησή του και η συνεργασία τους, έφερε στην επιφάνεια την οπτικοακουστική του δημιουργία "Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη", έργο που άφησε απόλυτα σύμφωνο τον ποιητή, αυτή, η οπτικοακουστική μεταφορά του μεγάλου ποιήματος "Λειτουργία..." στην οθόνη. Το ηχόραμα αυτό, πρωτοπαρουσιάστηκε, από το Υπουργείο Πολιτισμού στην Εθνική Πινακοθήκη και κατόπιν η πορεία του, είναι μεγάλη, αφήνοντας βαθιά συγκίνηση, όπου παρουσιάζεται.
Η δημιουργία του ηχοράματος "Άγιον Όρος - Μαρτυρία Ά", είναι έργο, μέσα στο οποίο εμφανίζεται όλο το μεγαλείο της Μοναστικής Πολιτείας του Άθω, το μεγαλείο της θρησκευτικής τέχνης, ακριβές, σπάνιες οστεοθήκες αγίων, ψαλμοί του Αγίου Όρους, παρουσίαση σπάνιων εικόνων και τοιχογραφίες... και κατά τη διάρκεια της προβολής του έργου, είναι διάχυτο το έντονο μυστηριακό θρησκευτικό συναίσθημα, Οι "Γλυκιές Γειτονιές", είναι έργο, που μέσα από αυτό αναδύονται οι όμορφες γειτονιές, τα σπίτια και οι άνθρωποι της μεταπολεμικής Αθήνας... εικόνες της εποχής εκείνης, που σήμερα τις βλέπουμε... σαν καλοστημένα σκηνικά, στημένα σε μεγάλα κινηματογραφικά επαγγελματικά studios.
Ο φωτογράφος Σαράντος Σακελλάκος, έχει παρουσιάσει τις δημιουργίες του αυτές, στην Εθνική Πινακοθήκη, σε Αρχαία Θέατρα, σε χώρους Τέχνης, Πολιτισμού και Γραμμάτων, σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στις Η.Π.Α. και την Αργεντινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου