Φθινοπωρινά
Α. «Μαγεία η αρχαιοπρεπής».«[…]Μυστηριώδης και αδιαφανής, διφορούμενη και οριακή, ετερόφωτη και ετεροπροσδιορισμένη, όπως και ο σαγηνευτικός της κόσμος, […]ανήκει στο άλλο, στο αλλού, στο ξένο, στο περιθώριο, όμως κατασκευάζεται και υπάρχει στο κάθε της εδώ και τώρα» ([1] Απόσπασμα από την περίληψη της εισήγησης της κυρίας Ελεονόρας Σκουτέρη-Διδασκάλου)
Για τέταρτη χρονιά, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πολιτιστικό θεσμό, η Ένωση Φιλολόγων Ν. Φλώρινας συνδιοργάνωσε με την ΚΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων επιστημονική συνάντηση με θέμα το μαγικό και την παρουσία του κυρίως στο λόγο, τον καθημερινό και τον ποιητικό.
Το απόγευμα, λοιπόν, της Παρασκευής 24/9/2010 στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας παρουσιάστηκαν οι εξής ενδιαφέρουσες εισηγήσεις :
- Κατά συνθήκην και εκ συναρπαγής: οι μαγικές (εκ)τροπές του καθημερινού, Εισηγήτρια : Ελεονόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Λαογραφίας ΑΠΘ.
- Μαγική επωδή και προσευχή, Εισηγήτρια: Μαίρη Μάντζιου, Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Λονδίνου.
- Μάγισσες της Αρχαιότητας: Μεταμόρφωση, τελετουργία, αναγέννηση, Εισηγήτρια : Δήμητρα Μήττα, Φιλόλογος-Συγγραφέας.
- 600 π.Χ.: μια μαγική προσευχή από τη Λέσβο, Εισηγήτρια : Ντίνα Καραμπατάκη, Φιλόλογος-Εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Φλώρινας.
Β. Οι μετανάστες στη Λογοτεχνία, στον Κινηματογράφο, στη σχολική αίθουσα.
«Ο μετανάστης είναι αυτός που βρωμίζει τα χέρια του στη δουλειά, που εκτίθεται στον κίνδυνο, στα ατυχήματα, στην απόρριψη. Είναι ένας άνθρωπος της θυσίας, του κόπου και της δυστυχίας. Αλλά τα παιδιά του αρνούνται αυτήν την οδύνη και αποζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής απ’ αυτές των γονέων τους.[…] Ο νέος επιζητεί να είναι ένα δρων πρόσωπο και όχι ένας παρατηρητής των κοινωνικών δρώμενων» (Βen Jelloun, 1997:43). ([1] Από την εισήγηση της κυρίας Β. Λαλαγιάννη)
Τα ευαίσθητο θέμα της παρουσίας των μεταναστών στην Τέχνη, ειδικότερα στη νεανική λογοτεχνία, και της συμβίωσής μας μαζί τους ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ένωση Φιλολόγων Ν. Φλώρινας την Τετάρτη 20/10/2010 στην αίθουσα «Θ. Αγγελόπουλος», σε συνεργασία με τη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας
Ομιλήτρια ήταν η κυρία Βασιλική Λαλαγιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια
Ευρωπαικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Τίτλος της εισήγησης:
«Αναπαραστάσεις του μετανάστη στη νεανική λογοτεχνία. Το ελληνικό και το γαλλικό παράδειγμα»
Πώς «βλέπει» η λογοτεχνία της κυρίαρχης κουλτούρας τον ξένο; Τι αφηγείται ο λογοτέχνης-μετανάστης δεύτερης γενιάς; Τι τροφοδοτεί την πένα του: η νοσταλγία για μια πατρίδα που δε γνώρισε ή ο αγώνας για απόκτηση «πάτριου εδάφους», για επιβεβαίωση προσωπικής και πολιτικής ταυτότητας; Μήπως το ζήτημα του «επιπολιτισμού»; Και πώς αντιμετωπίζει η κριτική της κυρίαρχης κουλτούρας τη λογοτεχνική παραγωγή των μεταναστών; Έχει απεμπλακεί από την επιμονή της να διαβάζει αυτή τη λογοτεχνία με προκατασκευασμένες αντιλήψεις;
Στα ερωτήματα αυτά έδωσε διεξοδικά την απάντηση η ομιλήτρια με την εισήγησή της, εκθέτοντας παραδείγματα όχι μόνο από την ελληνική νεανική λογοτεχνία, αλλά και από ένα σημαντικό λογοτεχνικό πεδίο, αυτό των μεταναστών Beurs της Γαλλίας.
Στη συνέχεια προβλήθηκε η βραβευμένη στο Φεστιβάλ των Καννών γαλλική ταινία : «Ανάμεσα στους τοίχους» του Λοράν Καντέ, βασισμένη στο βιβλίο του καθηγητή Φρανσουά Μπεκοντό. Θέμα της οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δάσκαλοι και μαθητές, οι χαρές και οι απογοητεύσεις τους, η αντιπαράθεση διαφορετικών πολιτισμών και ο αγώνας για ένταξη στον κυρίαρχο γαλλικό, σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο στις υποβαθμισμένες περιοχές του Παρισιού
Η συζήτηση που ακολούθησε κατέδειξε έντονο το ενδιαφέρον και τους προβληματισμούς των συναδέλφων και των φίλων της Ένωσης για το θέμα.
Καλό χειμώνα!
Δανάη Τσουλιά-Χασακή
ΠΕ02 στο 1ο Γυμνάσιο Φλώρινας
e-mail : dantsoulia@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου