Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Κυκλοφόρησε: "Ο Καραγκιόζης Ζει" - Γιώργος Φρυγανάκης - Φιλόλογος



ΒΙΒΛΙΟΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Κυκλοφόρησετοβιβλίο μου «Ο Καραγκιόζης Ζει»(55 επίκαιρες και διακαιρικές παραστάσεις), Ρέθυμνο, Εκδόσεις Καραγιαννάκη, σελίδες 400.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρονται μεταξύ των άλλων:
Ο Καραγκιόζης ζει! Ζει ανεξάρτητα από τον ιστορικό του πρόγονο, τον Ανατολίτη Καραγκιόζ. Είναι πια ένας... Μαθουσάλας 160, και βάλε, χρόνων και «δεν το βάζει κάτω». Είναι «εν ενεργεία», δεν παραιτείται, δεν συνταξιοδοτείται! Και να ’λεγες ότι δεν συμπλήρωσε τα ένσημα ή ότι του έλειψαν τα εύσημα!...

O παραδοσιακός ήρωάς μας κέρδισε πολλά χειροκροτήματα αλλά και σπουδαίους τίτλους: Τον είπαν «νεότερο Αριστοφάνη» (Ευγ. Σπαθάρης), «εθνική βρυσομάνα» (Γ. Θεοτοκάς), «νοστιμάδα της ελληνικής φυλής» (Τσαρούχης)!..

    Ο Καραγκιόζης ζει! Κι αυτό ας ακουστεί και ως αντιστασιακό σύνθημα κατά της λήθης που υπονομεύει την α-λήθεια, κατά της μονομερούς «προς Δυσμάς» εξωστρέφειας, κατά του καθωπρεπισμού και της εσωστρέφειας, κατά της άφωνης κριτικής ή της άκριτης συμφωνίας, αλλά και κατά της βιομηχανίας του στερεότυπου γέλιου…
     Ο Καραγκιόζης ζει, γιατί από τη φύση του είναι αθάνατος. Και όσο κι αν φαίνεται ότι γερνά, δε χάνει ποτέ την αιχμή του επίκαιρου και του σατιρικού, διεγείροντας τον προβληματισμό και το συναίσθημά μας.
Ο Καραγκιόζης ζει! Ζει γύρω μας, ανάμεσά μας, μέσα μας, ή στη σκιά μας. Στη σκιά του καλύτερου εαυτού μας. Ζει πάντα πολιτικοποιημένος και ποτέ κομματικοποιημένος, θυμόσοφος αλλά και θυμωμένος με τα στραβά και τα ανόποδα. Και λέει τα «σύκα» «σύκα» και τη «σκάφη» «σκάφη».
Αυτός ο έλληνας Καραγκιόζης -που κανείς αφελληνισμός από την ΟΥΝΕΣΚΟ δεν τον αγγίζει-ζει και αναπνέει στα σατιρικά κείμενά του βιβλίου, που μπορούν απλώς να διαβαστούν ή να παιχτούν ως σενάρια με χάρτινους ή ζωντανούς ήρωες. Ακόμη και να… εμπαιχτούν, αν τους πρέπει.

Ακολουθούν ενδεικτικά κάποιοι από τους τίτλους των σατιρικών διαλογικών κειμένωνΟ Καραγκιόζης δικαστής (Η δίκη των Υπ. Παιδείας για το εξεταστικό)»«O Κ. της-πειναλόγκας», «Ο Κ. τάπα και ταπί»,  «Ο Καραγκιόζης  Υποψήφιος», «Ο Κ. ψηφοφόρος»,   « Ο Κ. και οι Ολυμπιακοί  Αγώνες…», «Ο Κ. στο Βατοπέδι»,«Ο Κ. και ο “από μηχανής Θεός”»«Ο Κ. και ο Θησαυρός του Χριστόδουλου», «Κ: “Ο Θεός να βάλει το χέρι του”», «Ο Κ. και η οικονομική κρίση», «OKαραγκιόζης στο Ρέθυμνο», «Ο Κ. σε κρητικό γάμο», «Ο Κ. και οι εξετάσεις του Κολλητήρη», «Ο Κ. Τηλεπαίκτης», «Ο Κ. Συνδικαλιστής», «Ο Κ., οι “ανεξεταστέοι” της Τρόικας και οι εισακτέοι των Πανελλαδικών»,«Ο Κ. Δημοσιογράφος», «Ο Κ. Εθνοσωτήρας», «Ο Κ. Μετανάστης στην Αλβανία», «Ο K. και το Μακεδονικό», «Ο Κ. και το “κούρεμα” της Ελλαδίτσας», «Ο Κ.  και το Δ΄ Ράιχ», «Ο Κ. οι “ανώνυμοι” καi οι επώνυμοι», «Ο Κ. και ο «Αττίλας 3», «Ο Καραγκιόζης και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», «Ο Κ. και τα “μαργαριτάρια” του Μιριγκόγκου», «Τα όνειρα του Καραγκιόζη», «Ο Κ. και η φάρμα των ζώων».
Μεταξύ των προηγουμένων παρεμβάλλονταισατιρικοί θεατρικοί μονόλογοι, όπως: «Καραγκιόζης:  Μια ζωή διλήμματα!», «Ο Κ. και τα 30 “αν”»,  «Ο Κ. και οι «Αντιφάσεις», «Ο Κ. και οι “ΝΙΜΒΥ” (:εαυτούληδες)»…
Προηγείται εμπεριστατωμένη Εισαγωγή στο Θέατρο Σκιών και σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Το σκίτσο του εξωφύλλου με τον ευδιάκριτοσυμβολισμό του, σχετικό με την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Καραγκιόζη, φιλοτέχνησε ο σκιτσογράφοςΚώστας Ν. Δασκαλάκης.
Για περισσότερες πληροφορίες-κριτικές: AgonigrammiΟ Καραγκιόζης Ζει


Ευχαριστώ για το χρόνο σας
Γιώργος Φρυγανάκης - Φιλόλογος

Τιμή βιβλίου: 16 ευρώ
Παραγγελίες για αποστολή βιβλίων (με αντικαταβολή):
Γιώργος Φρυγανάκης: Δνση: Ν. Ασκούτση 38, Ρέθυμνο 74100
Τηλ. 28310 24944
Κινητό: 6942 910 811

Τα ταχυδρομικά  έξοδα (3,4 ανά βιβλίο) βαρύνουν τον αποστολέα και όχι τον παραλήπτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου