Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Εκδόσεις Καλέντη - Ο Τρυφεράκανθος



                                [Ο Τρυφεράκανθος]
της Ελένης Πριοβόλου
       λ ο γ ο τ ε χ ν ί α   γ ι α   π α ι δ ι ά

Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Σελίδες: 32 4ΧΡ
Εξώφυλλο: Σκληρόδετο
Διάσταση: 22X31
ISBN: 978-960-219-270-2
Τιμή: 14,00 ευρώ


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας τρυφεράκανθος που ζούσε στο λιβάδι με τα στάχυα, τις κόκκινες ανεμώνες και τα τριφύλλια. Είχε φίλο του τον ήλιο που τον ξυπνούσε το πρωί. Το φεγγάρι που τον νανούριζε με τον αυλό του τις νύχτες. Τον αγέρα που του τραγουδούσε γλυκά και μια γέφυρα-ουράνιο τόξο για να σεργιανάει στον ουρανό. Δεν είχε όμως φίλους τ’ άλλα ζωντανά του λιβαδιού, που τον περιγελούσαν επειδή ήταν διαφορετικός και διασκέδαζαν μαζί του. Έτσι ο τρυφεράκανθος μια μέρα ζήτησε από το ξωτικό του δάσους να γίνει ακανθόχοιρος για να πληγώνει όποιον τον πειράζει. Τότε όμως άρχισαν οι περιπέτειές του, γιατί ο ακανθόχοιρος που ήταν τρυφεράκανθος κι εξακολουθούσε να έχει τρυφερή ψυχή έχασε τους φίλους του και ήρθε αντιμέτωπος με μεγαλύτερη μοναξιά...


Ένα υπέροχο παραμύθι για την ψυχολογική και τη σωματική βία που απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και άνω. Ο δυνατός λόγος της Ελένης Πριοβόλου, τυλιγμένος με την ομορφιά της παραμυθιακής διήγησης, συγκινεί και αφοπλίζει. Η συγγραφέας χειρίζεται με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο τις έννοιες της φιλίας, της συνύπαρξης και της αγάπης, καταφέρνοντας να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους για τη βία.
Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου υπηρετεί και αναδεικνύει το κείμενο, δημιουργώντας μια εικονοποιία πλημμυρισμένη από χρώματα, συγκίνηση και ευαισθησία.


Η  Ε Λ Ε Ν Η  Π Ρ Ι Ο Β Ο Λ Ο Υ  κατάγεται από το Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, όπου έζησε και τα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Εκτός από τη λογοτεχνία για ενηλίκους, ασχολείται με την παιδική και νεανική λογοτεχνία, το παιδικό θέατρο και το παραμύθι. Επίσης έγραψε το σενάριο της τηλεοπτικής παιδικής σειράς Η καραβέλα του ουρανού για την ΕΤ2. Το 2009 απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της Το σύνθημα, ενώ το 2010, το μυθιστόρημά της Όπως ήθελα να ζήσω κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών.
Ά λ λ α  έ ρ γ α  τ η ς : Για τ’ όνειρο πώς να μιλήσω (Καστανιώτης, 2012), Όπως ήθελα να ζήσω (Καστανιώτης, 2009), Το κρασί του έρωτα (Καστανιώτης, 2005), Τα χάρτινα πουλιά  (Καστανιώτης, 2001), [για παιδιά και εφήβους] Τσόκο μπλοκ (Καστανιώτης, 2011), Καπετάν Ζωή (Ελληνικά Γράμματα, 2008), Το σύνθημα (Ελληνικά Γράμματα, 2008), Ο Παντουπαρών (Ελληνικά Γράμματα, 2005), Η φλογέρα του βοσκού (Μίλητος, 2003), Ένα χελωνάκι χωρίς καβούκι (Ελληνικά Γράμματα, 2002), Καπετάν Ζωή (Ελληνικά Γράμματα, 2001), Το άλογο που το λέγαν Έκτορα (Ελληνικά Γράμματα, 2001), Βικτόρια, το κορίτσι που πετάει στα σύννεφα (Καστανιώτη, 1999), Σκιούπι. Όνομα για καθωσπρέπει κλόουν (Καστανιώτης, 1997), Το κόκκινο πουλί που το λέγαν Φλόγα (Καστανιώτης, 1997), Ο δρόμος του μπλε φεγγαριού (Καστανιώτης, 1991), Ο θείος Ορέστης (Gutenberg - Χρήστος Δαρδανός, 1987), Ένας γελωτοποιός για κλάματα (Σύγχρονη Εποχή, 1986), Δάφνη και Λεονάρδο (Ντουντούμης, 1988), Ο μάγος Μπλου (Ντουντούμης, 1988), Σαν όνειρο και σαν παραμύθι (Ντουντούμης, 1988).

Η  Κ Α Τ Ε Ρ Ι Ν Α  Β Ε Ρ Ο Υ Τ Σ Ο Υ  γεννήθηκε στην Πάτρα. Μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (Concordia University of Montreal). Από το 1982 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους και έχει στο ενεργητικό της περισσότερα από ογδόντα πέντε βιβλία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα  και στο εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί επίσης επαγγελματικά με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη σκηνογραφία για τηλεόραση και θέατρο. Είναι κάτοχος του Κρατικού Βραβείου Εικονογράφησης 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου