Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Εκδόσεις Μεταίχμιο - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ "ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΣΕ GRAPHIC NOVEL" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ σε graphic novel
Για πρώτη φορά το διάσημο έπος του Ομήρου παρουσιάζεται ως εικονογραφήγημα συνεχειών σε έξι βιβλία, το καθένα από τα οποία διατηρεί την αυτοτέλειά του.
Από τους δημιουργούς της πρώτης σε κυκλοφορία σειράς κόμικς Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη Τάσο Αποστολίδη (κείμενα) και Γιώργο Ακοκαλίδη (εικόνες).
Τo βιβλιοπωλείο IANOS και οι εκδόσεις METAIXMIO σάς προσκαλούν στην παρουσίαση της σειράς
ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ σε graphic novel (κείμενα: Τάσος Αποστολίδης, εικόνες: Γιώργος Ακοκαλίδης)
την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο IANOS (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη).
Θα μιλήσουν
ο γενικός διευθυντής της ΕΤ3 Κώστας Μπλιάτκας,
ο διευθυντής του περ. SOUL Στέφανος Τσιτσόπουλος
και ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης.
Συμμετέχει η παιδική χορωδία του Αγ. Αργυρίου Επανομής
με τέσσερα τραγούδια  από την Οδύσσεια του Μίκη Θεοδωράκη
σε ποίηση του Κώστα Καρτέλια.

Θα προβληθεί οπτικό υλικό από τα βιβλία.

Στη δεξίωση, το κρασί ΚΑΝΕΝΑΣ (ραψ ι, στ: 104-566),
προσφορά της οινοποιίας ΤΣΑΝΤΑΛΗ,
θα συνοδεύσει παροδύσσεια εδέσματα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ
Η συναρπαστική μεταφορά σε κόμικς του έπους του Ομήρου από τους δημιουργούς της πολυβραβευμένης κλασικής σειράς Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς, Τάσο Αποστολίδη και Γιώργο Ακοκαλίδη. Η σειρά ολοκληρώνεται με έξι βιβλία.
Είναι η πρώτη φορά που το διάσημο έπος του Ομήρου παρουσιάζεται ως εικονογραφήγημα συνεχειών, χωρίς το κάθε βιβλίο να χάνει την αυτοτέλειά του, αφού σε κάθε βιβλίο ολοκληρώνεται ένας συγκεκριμένος αριθμός ραψωδιών.
Το εικονογραφήγημα –graphic novel ή comics– είναι το καταλληλότερο αφηγηματικό μέσο που έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει τον πραγματικό κόσμο παράλληλα με τον φανταστικό. Να διηγηθεί γεγονότα με κάποια ιστορική υπόσταση, ταυτόχρονα με άλλα των θρύλων. Η Οδύσσεια κινείται ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο κόσμους: τον πραγματικό κόσμο της εποχής του Ομήρου (8ος π.Χ. αιώνας) και τον φανταστικό κόσμο της εποχής του έπους (πριν από το 12ο π.Χ. αιώνα).
Οι ραψωδίες αποδίδονται πιστά, ο λόγος είναι απλός, καθημερινός για να είναι απόλυτα κατανοητός, στους αναγνώστες που απευθύνεται. Κρατάει, ωστόσο, έναν αφηγηματικό ρυθμό σε ανάμνηση του μέτρου του πρωτότυπου.
Ο Γιώργος Ακοκαλίδης για την εικονιστική απόδοση στηρίχτηκε στα ελάχιστα αρχαιολογικά ευρήματα της Μυκηναϊκής περιόδου, σε βιβλιογραφία, αλλά κυρίως στις λεπτομερειακές περιγραφές του ίδιου του Ομήρου και μας αποκάλυψε ως πραγματικό έναν ολόκληρο μυθικό κόσμο. Η καινοτομία που επινόησε με τα καμπυλόγραμμα γκάτερ (gutter = οι λευκές λωρίδες που χωρίζουν τις εικόνες) έδωσε μια ιδιόμορφη ταχύτητα στη δράση και ιδιαίτερη κίνηση στους ήρωες.
Η εικονογραφηγηματική μορφή της Οδύσσειας, με στόχους ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς, χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και πέρα από την αυτοτέλειά της, μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα ώστε ο νεαρός αναγνώστης  να αναζητήσει αργότερα το πρωτότυπο -ή μια λογοτεχνική μετάφραση- για να απολαύσει και τις δικές τους αρετές.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ
1. Αναζητώντας τον πατέρα (ραψωδίες α, β, γ, δ)
2. Στο νησί των Φαιάκων (ραψωδίες ε, ζ, η, θ)
3. Από τους Κίκονες στην Κίρκη (ραψωδίες ι, κ)
4. Επιστροφή στην Ιθάκη (ραψωδίες λ, μ, ν)
5. Η αναγνώριση (ραψωδίες ξ, ο, π, ρ, σ)
6. Η εκδίκηση του Οδυσσέα (ραψωδίες τ, υ, φ, χ, ψ, ω)

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Τα ολιγοσέλιδα αυτά βιβλία δεν είναι ευφρόσυνα μόνο για τους μικρούς αναγνώστες, αλλά και για μεγαλύτερους. Άλλωστε απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες από 10 ετών και πάνω! Και αναπαριστούν έναν ολόκληρο κόσμο, εκείνον της Οδύσσειας, με πόλεις, ναούς, παλάτια, λιμάνια, πλοία, σπίτια, θεούς και ημίθεους, αλλά και όπλα, ενδυμασίες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης. […]
Είναι σίγουρο ότι οι μικροί αναγνώστες θα μάθουν πολύ πιο εύκολα τις περιπέτειες του Οδυσσέα.
Όλγα Σελλά, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ
Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Σπούδασε μαθηματικά, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και σήμερα διευθύνει το δευτεροβάθμιο πρόγραμμα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Από το 1972 μέχρι το 1984 συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ως χρονογράφος-ευθυμογράφος.
Γνωστός γίνεται κυρίως ως σεναριογράφος κόμικς από τις διασκευές των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη. Η σειρά αυτή, που έχει πουλήσει στην Ελλάδα τον αριθμό ρεκόρ των 750.000 αντιτύπων, έλαβε «Ειδική Τιμητική Διάκριση» από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου. Όλο το έργο, δίγλωσσο, μπορεί να διαβαστεί ψηφιοποιημένο σε i-Pad, ενώ έξι από τις κωμωδίες κυκλοφόρησαν σε τεύχη στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Στις ίδιες γλώσσες μεταφράστηκε και το graphic novel Tήνελλα Καλλίνικε, Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα.
Συνολικά έχει γράψει σενάρια σε 35 κόμικς για παιδιά και ενήλικες, συνεργαζόμενος με τους μεγαλύτερους Έλληνες σχεδιαστές (Γ. Ακοκαλίδη, Μ. Ζογλοπίτου, Α. Παπαδάτο, Ν. Βακάλη, κ.ά.).
Ακόμα έχει γράψει κείμενα για comic-strips, σενάρια για κινούμενα σχεδία σε DVD-ROM, καθώς και θεατρικά μονόπρακτα και κείμενα για stand-up comedy.
Το 1999 ίδρυσε τον «Αιρετικό Θίασο» και ως το 2002 ήταν αποκλειστικός συγγραφέας και σκηνοθέτης των παραστάσεών του.
Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της European Federation F.E.R.A. καθώς και της International Federation M.E.I.
Δίδαξε για 10 χρόνια «Τεχνική γραφής σεναρίου» σε Μεταλυκειακά Εργαστήρια Καλών Τεχνών.
Διετέλεσε οργανωτής, επιμελητής ή σύμβουλος εκθέσεων, φεστιβάλ, εκδηλώσεων σχετικών με το σκίτσο, τη γελοιογραφία και τα κόμικς, ενώ έχει δώσει πλήθος διαλέξεων με αντίστοιχη θεματολογία.

Ο Γιώργος Ακοκαλίδης σπούδασε Γραφικές Τέχνες στον  Α.T.O. – Σχολή Δοξιάδη. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως γελοιογράφος, δημιουργός κόμικς και γραφίστας.
Από το 1971 συνεργάστηκε ως πολιτικός γελοιογράφος με εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Έχουν εκδοθεί 3 άλμπουμ με γελοιογραφίες του. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 20 –κυρίως παιδικά– βιβλία, ενώ παράλληλα ασχολείται και με το διαφημιστικό έντυπο.
Κατά καιρούς συνεργάστηκε με διάφορα θεατρικά σχήματα, φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια για τις παραστάσεις τους. Το 1981 πέρασε στον χώρο των κόμικς με τη διασκευή των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη, με κείμενα Τ. Αποστολίδη.
Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις γελοιογραφίας και κόμικς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις.
Τα δύο τελευταία χρόνια συνεργάζεται πάλι με τον Τ. Αποστολίδη, σχεδιάζοντας το gaphic novel Ομήρου Οδύσσεια.
Από το 2000 διευθύνει εργαστήρι ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου