Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Εκδόσεις Μεταίχμιο - "Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ" ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, το κλασικό βιβλίο της Άλκης Ζέη, ανεβαίνει στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Το κλασικό βιβλίο της Άλκης Ζέη Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου ανεβαίνει φέτος στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Οι παραστάσεις ξεκινούν από τις 3 Νοεμβρίου 2011 και θα διαρκέσουν έως τις 13 Μαΐου 2012. Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου 2011, ημέρα Σάββατο και ώρα 8 το βράδυ.
Η μοναδική γραφή της Άλκης Ζέη συνδυάζει με απαράμιλλο τρόπο τη δραματικότητα και την αγωνία του πολέμου με την ελαφράδα της παιδικής ματιάς, κάνοντας τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου ένα από τα πιο αυθεντικά και αγαπητά κείμενα σχετικά με αυτό το κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας. Το έργο διασκευάστηκε για το θέατρο και παρουσιάζεται με τη σκηνοθετική υπογραφή του Τάκη Τζαμαργιά, ενός σκηνοθέτη με μεγάλη παιδαγωγική εμπειρία, που καλείται να ζωντανέψει σκηνικά, μαζί με τους συνεργάτες του, το ψηφιδωτό των προσώπων και τις ιδέες της μεγάλης ελληνίδας πεζογράφου.
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και τους συντελεστές της θα βρείτε ΕΔΩ.
Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παράσταση μπορούν να επικοινωνούν με την κα Χαρά Δήμα (210 3301880).
Μοναδική ευκαιρία για τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης με τα βιβλία της Άλκης Ζέη τον οποίο διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να εργαστούν διαθεματικά και να εμβαθύνουν στο έργο προσεγγίζοντάς το και μέσω μιας άλλης μορφής τέχνης.
Όσα σχολεία δεν έχουν ακόμη δηλώσει συμμετοχή για τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης, μπορούν να στείλουν τη συμμετοχή τους έως τις 10 Νοεμβρίου 2011 και να ενημερωθούν ΕΔΩ.
Πατήστε ΕΔΩ για να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο για την καλύτερη αξιοποίησή του στην τάξη.
Το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011, στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ (εμπορικό κέντρο The Mall thens, Μαρούσι), θα γίνει παρουσίαση του φετινού προγράμματος της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου με προσκεκλημένη την Άλκη Ζέη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μικρή παράσταση από τους ηθοποιούς του θεατρικού Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: «Σήκω… έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;» Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο, αγαπούσε με πάθος τις αμερικάνικες ταινίες και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα όμως τον βιώνει κάθε μέρα, μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο – μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών. Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών ο Πέτρος, με την αδελφή του και τους φίλους του, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, σαμποτάροντας γερμανικά οχήματα, γράφοντας στους τοίχους «ΠΕΙΝΑΜΕ! ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΦΑΜΕ» και έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι που φλογίζει τις καρδιές τους:
Πάντα μπροστά μας,
για μια καινούρια ζωή… 

«Διαβάστε τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου της Άλκης Ζέη για πολλούς λόγους αλλά έστω και μόνο για να θαυμάσετε το θάρρος και την επινοητικότητα του Πέτρου, του μικρού αυτού αντιστασιακού που έκανε τη ζωή δύσκολη στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές».
The New York Times Book Review
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967, για το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι Το καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ενώ τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της:
1.Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα
2.Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
3.Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
4.Η μωβ ομπρέλα
5.Κοντά στις ράγιες
6.Αρβυλάκια και γόβες
7.Το καπλάνι της βιτρίνας
8.Ο θείος Πλάτων
9.Θέατρο για παιδιά
10.Τα παπούτσια του Αννίβα
11.Μια Κυριακή του Απρίλη


ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ
Η Άλκη Ζέη δεν ξεχνάει ποτέ το παιδί. Δεν ξεχνάει ποτέ να είναι η ίδια παιδί. Τόσο μάλιστα που πολλές είναι οι στιγμές που μας προκαλείται η έκπληξη για το πώς πιάνει την όραση του παιδιού. Γιατί υπάρχει στη συγγραφέα η ταύτιση με την ψυχολογία του παιδιού και όχι ο μιμητισμός της παιδικής συμπεριφοράς... Η λογοτεχνία για το παιδί στην Άλκη Ζέη έχει βρει τον συγγραφέα της. Γιάννης Νεγρεπόντης
Η Άλκη Ζέη έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανανέωση του παιδικού βιβλίου τόσο με την αισθητική όσο και με την κοινωνική και παιδαγωγική αξία των έργων της. Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
Η Άλκη Ζέη πρέπει, νομίζω, να χαιρετισθεί σαν συγγραφικό φαινόμενο. Έλλη Αλεξίου

Δείτε την Άλκη Ζέη να μιλάει για τα βιβλία της:
http://www.metaixmio.gr/products/1804--.aspx
http://www.mikrosanagnostis.gr/penes_11.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου