Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Επιλογές από το BOOKPRESS.GR - 15 έως 21 Ιουλίου 2013


Για ποιον γράφεται η λογοτεχνία;
Ο Τσβετάν Τοντορόφ ζητά να επανασυνδεθεί η λογοτεχνία με την πραγματικότητα
Η Νέλλη Βουτσινά αναλύει σε βάθος το πολυσυζητημένο, και στη χώρα μας, βιβλίο του σημαντικού βουλγαρικής καταγωγής Γάλλου κριτικού λογοτεχνίας Τσβετάν Τοντορόφ Η λογοτεχνία σε κίνδυνο ενώ ο Πάρις Κωνσταντινίδης γράφει για το Αιώνιο πρόβλημα των Ελλήνων παρουσιάζοντας πέντε βιβλία, παλιότερα και νέα, κοινωνικής ανθρωπολογίας και πολιτικής επιστήμης.
Μεταξύ φάρσας και μυθιστορήματος
Σπαρταριστά και γεμάτα ανατροπές μυθιστόρηματα
Ο Μιχάλης Μοδινός συστήνει ένθερμα να διαβάσουμε το βιβλίο Πώς να κλέψετε μια τράπεζα του Ντόναλτ Γουέστλεϊκ και μας εξηγεί γιατί μένει κατάπληκτος από το εξοντωτικό χιούμορ του και τη βαθιά γνώση των τεχνικών του κωμικού νουάρ. Σε τελείως άλλη κατεύθυνση, ο Νίκος Ξένιος διαβάζει το τελευταίο μυθιστόρημα του Τζων Μπάνβλιλ Αρχαίο φως και προβληματίζεται για τον τρόπο που ο βραβευμένος Ιρλανδός συγγραφέας "παίζει" με τις λέξεις και τις διακειμενικές αναφορές.
4 διηγήματα σε Πρώτη Εμφάνιση
Ανοιχτή πρόσκληση της Book Press προς νέους συγγραφείς
Διαβάστε τα πρώτα 4 διηγήματα που έχουμε δημοσιεύσει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της θεματικής "Ο ξένος".   
Επιλογές από το αρχείο της Book Press
Κάθε βδομάδα προτείνουμε δύο άρθρα μας

Η Σώτη Τριανταφύλλου γράφει για τα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών στο άρθρο Πολυπολιτισμικότητας συνέχεια... ενώ ο Σωτήρης Βανδώρος, με αφορμή παλιότερες "περικοπές" δημόσιων φορέων, γράφει για τη μετατροπή του σύγχρονου κράτους σε Κράτος Νυχτοφύλακα που απαξιώνει και υποτιμά τα δημόσια αγαθά.  
Προτάσεις βιβλίων για εφήβους & νέους
11 βιβλία για παιδιά από 11 έως... 60 χρόνων
Η Ελένη Κορόβηλα επιλέγει και συστήνει βιβλία για εφήβους από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή που αξίζει να διαβαστούν. Παράλληλα, η εκπαιδευτικός Σίσσυ Τσιφλίδου γράφει για το ιδιαίτερο μυθιστόρημα για εφήβους 
Μπάρναμπι Μπρόκετ του Τζον Μπόιν, ένα βιβλίο γεμάτο διακειμενικές αναφορές και αγάπη για τη λογοτεχνία, με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας κάθε είδους.

Η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου
Έρευνα για τον κόσμο των χάκερ

Ο Γιώργος Λαμπράκος γράφει για το καλά τεκμηριωμένο βιβλίο Dark Market, του Sisha Glenny, μια ενδελεχή έρευνα για το σκοτεινό μέρος του διαδικτύου, τον αγώνα κατασκόπων και χάκερ, από εταιρείες, τράπεζες και κράτη, να επικρατήσουν στον κυβερνοκόσμο. Ένα βιβλίο με ιδιαίτερη σημασία υπό το φως των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέλος, ο Κώστας Αγοραστός συζητάει με τον Βασίλη Αλεξάκη με αφορμή το μυθιστόρημά του "Μικρός Έλληνας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου