Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ - Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΕ ΚΟΜΙΚΣ

Η Οδύσσεια του Ομήρου σε graphic novel - http://www.metaixmio.gr/
Αθήνα, 9/12/2011
Μόλις κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα βιβλία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Η συναρπαστική μεταφορά σε κόμικς του έπους του Ομήρου από τους δημιουργούς της πολυβραβευμένης κλασικής σειράς Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς, Τάσο Αποστολίδη και Γιώργο Ακοκαλίδη. Η σειρά ολοκληρώνεται με έξι βιβλία.
Είναι η πρώτη φορά που το διάσημο έπος του Ομήρου παρουσιάζεται ως εικονογραφήγημα συνεχειών, χωρίς το κάθε βιβλίο να χάνει την αυτοτέλειά του, αφού σε κάθε βιβλίο ολοκληρώνεται ένας συγκεκριμένος αριθμός ραψωδιών.
Το εικονογραφήγημα –graphic novel ή comics– είναι το καταλληλότερο αφηγηματικό μέσο που έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει τον πραγματικό κόσμο παράλληλα με τον φανταστικό. Να διηγηθεί γεγονότα με κάποια ιστορική υπόσταση, ταυτόχρονα με άλλα των θρύλων. Η Οδύσσεια κινείται ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο κόσμους: τον πραγματικό κόσμο της εποχής του Ομήρου (8ος π.Χ. αιώνας) και τον φανταστικό κόσμο της εποχής του έπους (πριν από το 12ο π.Χ. αιώνα).
Οι ραψωδίες αποδίδονται πιστά, ο λόγος είναι απλός, καθημερινός για να είναι απόλυτα κατανοητός, στους αναγνώστες που απευθύνεται. Κρατάει, ωστόσο, έναν αφηγηματικό ρυθμό σε ανάμνηση του μέτρου του πρωτότυπου.
Ο Γιώργος Ακοκαλίδης για την εικονιστική απόδοση στηρίχτηκε στα ελάχιστα αρχαιολογικά ευρήματα της Μυκηναϊκής περιόδου, σε βιβλιογραφία, αλλά κυρίως στις λεπτομερειακές περιγραφές του ίδιου του Ομήρου και μας αποκάλυψε ως πραγματικό έναν ολόκληρο μυθικό κόσμο. Η καινοτομία που επινόησε με τα καμπυλόγραμμα γκάτερ (gutter = οι λευκές λωρίδες που χωρίζουν τις εικόνες) έδωσε μια ιδιόμορφη ταχύτητα στη δράση και ιδιαίτερη κίνηση στους ήρωες.
Η εικονογραφηγηματική μορφή της Οδύσσειας, με στόχους ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς, χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και πέρα από την αυτοτέλειά της, μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα ώστε ο νεαρός αναγνώστης να αναζητήσει αργότερα το πρωτότυπο -ή μια λογοτεχνική μετάφραση- για να απολαύσει και τις δικές τους αρετές.

Τα βιβλία της Οδύσσειας
Κείμενα : Τάσος Αποστολίδης
Εικόνες : Γιώργος Ακοκαλίδης

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ - Βιβλίο 1ο
Σελίδες : 48, Λιανική τιμή : 8,80 €
Στο 1ο βιβλίο της Οδύσσειας αναπτύσσονται τα γεγονότα των πρώτων έξι ημερών της επικής αφήγησης (ραψωδίες: α, β, γ, δ). Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που τέλειωσε ο Τρωικός πόλεμος κι ο Οδυσσέας, ο βασιλιάς της Ιθάκης, δεν έχει ακόμη επιστρέψει στο νησί του. Οι δικοί του όμως έχουν κι άλλους λόγους να ανησυχούν, καθώς επίδοξοι «μνηστήρες» έχουν εγκατασταθεί στο παλάτι, κατασπαταλούν την περιουσία του βασιλιά και πιέζουν τη γυναίκα του, την Πηνελόπη, να διαλέξει κάποιον απ’ αυτούς για σύζυγο. Ο Τηλέμαχος, ο γιος του Οδυσσέα, ταξιδεύει στην Πύλο και στη Σπάρτη, για να μάθει αν ο πατέρας του ζει…

ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ - Βιβλίο 2ο
Σελίδες : 48, Λιανική τιμή : 8,80 €
Στο 2ο βιβλίο της Οδύσσειας αναπτύσσονται τα γεγονότα από την έβδομη ως την τριακοστή τρίτη μέρα της επικής αφήγησης (ραψωδίες: ε, ζ, η, θ). Η νύμφη Καλυψώ, υπακούοντας στην εντολή του Δία, επιτρέπει στον Οδυσσέα –ύστερα από επτά χρόνια που τον κρατούσε στο νησί της- να επιστρέψει στην Ιθάκη. Το ταξίδι δεν είναι ανώδυνο: ο Οδυσσέας ναυαγεί και φτάνει, ύστερα από απίστευτες ταλαιπωρίες, στο φιλόξενο νησί των Φαιάκων. Εκεί τον περιθάλπει η Ναυσικά, κόρη του βασιλιά Αλκίνοου, ο οποίος και του υπόσχεται βοήθεια για να γυρίσει στην πατρίδα του.
Τα υπόλοιπα βιβλία :
Από τους Κίκονες στην Κίρκη – ραψωδίες ι, κ (υπό έκδοση Ιανουάριος 2012)
Επιστροφή στην Ιθάκη – ραψωδίες λ, μ, ν (υπό έκδοση Ιανουάριος 2012)
Η αναγνώριση – ραψωδίες ξ, ο, π, ρ, σ (υπό έκδοση Φεβρουάριος 2012)
Η εκδίκηση του Οδυσσέα – ραψωδίες τ, υ, φ, χ, ψ, ω (υπό έκδοση Φεβρουάριος 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου