Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Εκδόσεις Μεταίχμιο - ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μια επετειακή έκδοση για τη Θεσσαλονίκη
http://www.metaixmio.gr/
Αθήνα, 4/4/2012
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1912-2012
Μια επετειακή έκδοση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
Ο επιμελητής Θωμάς Κοροβίνης, θέλοντας να τιμήσει τη Θεσσαλονίκη που φέτος γιορτάζει, έχει συγκεντρώσει σε έναν τόμο :
• Σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό
• Πληροφορίες για τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία των κατοίκων της, το πλήθος των μνημείων της, καθώς και κείμενα για σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν και έζησαν στη Θεσσαλονίκη
• Κείμενα περιηγητών και επισκεπτών
• Ποιήματα και τραγούδια
• Λογοτεχνικά κείμενα που σχετίζονται με την πόλη
• Συνταγές
• Χρονολόγιο
Μέσα από το πλούσιο παραπάνω υλικό αποτυπώνονται η ζωή και οι δραστηριότητες των κατοίκων της Νύμφης του Θερμαϊκού, που για αιώνες αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών (Έλληνες, Εβραίοι, Τούρκοι κ.ά.).
Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε δείγμα από το πλούσιο υλικό του βιβλίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1912-2012
Μέσα στα στενά σου τα σοκάκια…
επιμέλεια: Θωμάς Κοροβίνης
Σελίδες: 304
Λιανική τιμή: 15,50 €
…Προχωρώ προς τα σπαράγματα των ανακτόρων του Γαλέριου με τα μισοσκεπασμένα ψηφιδωτά, έπειτα προς τον Θρίαμβο της Καμάρας, κατόπι προς τη μεγαλόπρεπη Ροτόντα σου, που υπήρξε ναός των Εθνικών, έπειτα ορθόδοξος Αϊ-Γιώργης, ύστερα τέμενος ισλαμικό και τελευταία ερίζουν όλοι για το κουμάντο της, καημένη πολιτεία δεν θα ησυχάσεις ποτέ.
Σε είπανε Θεσσαλονίκη, Σαλονίκη, Σαλονίκ, Σελιανίκ, Σαλονίκο, Σαλόνικα και Σόλουν. Μικρή Κωνσταντινούπολη και Νέα Ιερουσαλήμ. Υπήρξες η αγαπημένη των ησυχαστών, η εκλεκτή των καισάρων, η οιονεί προσφυγομάνα, και τον καιρό της Κατοχής, στον οργασμό του ρεμπέτικου, η πρώτη –λέει ο Βαμβακάρης– φτωχομάνα. «Μητέρα Θεσσαλονίκη» σε ονόμασε ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης. Κι έτσι σε νιώθουμε…
Θωμάς Κοροβίνης
Ο Θωμάς Κοροβίνης είναι φιλόλογος, συγγραφέας και συνθέτης-ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Έζησε για οχτώ χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού.
Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Τουρκικές παροιμίες, Κανάλ ντ’ Αμούρ, Ο Μάρκος στο χαρέμι, Ο γύρος του θανάτου (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011), ενώ έχει επιμεληθεί για τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ την ανθολογία Σμύρνη, μια πόλη στη λογοτεχνία και το Ημερολόγιο 2012: Θεσσαλονίκη.
Ο συγγραφέας μπορεί να μιλήσει σε εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά για την ιστορία της πόλης με αφορμή το βιβλίο του. Επικοινωνήστε μαζί μας (υπεύθυνη: Μαρία Γεροσίδερη, τηλ.: 211 3003500, εσωτ. 523, e-mail: schools@metaixmio.gr ), εάν σας ενδιαφέρει να διοργανώσετε κι εσείς στον χώρο του σχολείου σας κάποια εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο ή εάν θέλετε να την εντάξετε σε κάποιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχετε ήδη με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου