Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΙΑ ΠΟΛΗ 100 ΜΑΪΩΝ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΕΚΑΤΟ ΜΑΪΩΝ
Το ΟΞΥΓΟΝΟ αφιερώνει τον μήνα Μάιο στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος. Εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για το ΟΞΥΓΟΝΟ, εκδηλώσεις για παιδιά, βραδιές με αφορμή βιβλία για το χτες και το σήμερα της πόλης και ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα συνθέτουν το πρόγραμμα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΙΑ ΠΟΛΗ 100 ΜΑΪΩΝ. Ενημερωθείτε και ελάτε να γιορτάσουμε την πόλη μας μαζί!
Δευτέρα 7, 14, 21 και 28 Μαΐου 2012, στις 8 μ.μ.
Thessaloniki: FinalCut!
Κινηματογραφικές προβολές με τους συντάκτες του CineDogs.gr.
Δευτέρα 7 Μαΐου: «Ζ» (1969) του Κώστα Γαβρά
Στις 27 Μαΐου 1963, ο βουλευτής της ΕΔΑ, Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς, σε καθεστώς υποτιθέμενης δημοκρατίας. Η ταινία που καθιέρωσε τον Κώστα Γαβρά, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, με τον Υβ Μοντάν στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Δευτέρα 14 Μαΐου: «Ο φάκελος Πολκ στον αέρα» (1988) του Διονύση Γρηγοράτου
Στις 16 Μαΐου 1948, το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ βρίσκεται να επιπλέει στην παραλία της Θεσσαλονίκης, με τις συνθήκες της δολοφονίας να παραμένουν σκιώδεις μέχρι και σήμερα. Ένα άκρως ενδιαφέρον υβρίδιο μεταξύ σκηνοθεσίας και ντοκιμαντέρ που αναζητά το νήμα της αλήθειας.
Δευτέρα 21 Μαΐου: «Το ξυπόλυτο τάγμα» (1953) του Γρηγόρη Θαλασσινού (Γκρεγκ Τάλλας)
Μια αληθινή ιστορία της Θεσσαλονίκης από τα χρόνια της Κατοχής, η οποία έλαβε διαστάσεις μύθου. Η πρώτη ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, η οποία έλαβε τιμητική διάκριση σε Φεστιβάλ του εξωτερικού, ένα νεορεαλιστικό πόνημα γυρισμένο με πενιχρά μέσα και με σωρεία ερασιτεχνών ηθοποιών.
Δευτέρα 28 Μαΐου: «Βαλκανιζατέρ» (1997) του Σωτήρη Γκορίτσα
Για το τέλος, κάτι διαφορετικό και πιο ανάλαφρο. Ένα road movie δύο αταίριαστων φίλων που πασχίζουν να πιάσουν την καλή, γεμάτη ηθογραφικά στοιχεία μιας Ελλάδας πρόσφατης και ταυτόχρονα μακρινής. Η Θεσσαλονίκη ως χροιά, ως γεύση, ως κοσμοπολίτικο διαπολιτισμικό χωνευτήρι.
Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου